Agility

Velen die agility voor het eerst bekijken denken dat het gewoon een kwestie is van meelopen met je hond en even aanwijzen welk toestel hij moet nemen. "Springen ? Geen probleem, een hond springt gemakkelijk over die hoogte."

Als u met deze mening vertrekt en uw hond aan de start van een parcours zet om eens te laten zien dat er toch niet veel aan is staat u voor de verassing van uw  leven.  De mensen die soms meedoen aan het clubkampioenschap zonder ooit agility getraind te hebben zullen dit beamen. Plots zal uw lieve hond die toch gemakkelijk over een hek van een meter springt nog liever naast of onder een lat gaan die op 40cm ligt dan erover. Hij kijkt naar z'n baas met van die vragende ogen :"Wat wil je nu eigenlijk van me ? Ik begrijp er niks van." En inderdaad, zij die denken dat ze na enkele trainingen wel al een heel parcours  kunnen lopen komen bedrogen uit.

 De beginnende hond.

Het aanleren van agility aan een beginnende hond is niet simpel en vergt heel wat tijd, inspanning en geduld. Een hond moet leren dat het de bedoeling is dat hij  tussen de vleugels door over de lat springt, dat hij moet vertragen op de raakvlakken en tot beneden lopen in plaats van er af te springen, dat hij 'alle' paaltjes moet nemen ( de weave is één van de moeilijkste toestellen om aan te leren ), dat hij 'door' de band moet springen en niet over de kettingen waaraan hij bevestigd is enz, enz...

De beginnende geleider.

Het aanleren van agility aan een beginnende geleider is helemaal niet simpel en vergt nog meer tijd, veel meer inspanning en engelengeduld (vooral dan van de   instructeurs ). Het gaat immers niet alleen om meelopen met je hond en het aanwijzen van de toestellen die de hond moet nemen. De positie, stem, gebaren, heel  de lichaamstaal van de begeleider heeft een invloed op de hond.

Snelheid.

Trouwens, wat het meelopen met de hond betreft, ik hoop niet dat er iemand rondloopt die zegt dat hij even snel is als z'n hond. Ik moet u ontgoochelen. Als u even snel bent als uw hond betekent dit dat uw hond zich aanpast aan uw tempo en niets meer dan dat.

Het is dus begrijpelijk dat als u net hetzelfde parcours gaat afleggen ( naast de toestellen wel te verstaan ) als uw hond, deze zich zal inhouden en uw parcourstijd zal een weerspiegeling worden van uw looptijd en niet die van uw hond.

De bedoeling is dat u niet meer ( en ook niet minder ) loopt dan nodig is. U zal stukken moeten afsnijden en 'kruisen' achter uw hond wil u er alles uithalen.  Dit aanleren van hoe u moet lopen, waar u moet wachten, waar u moet achterblijven enz. is één van de belangrijkste onderdelen van agility.  ( Dit kan uiteraard verschillen van hond tot hond ).

Fouten.

Weet dat de meeste fouten gemaakt worden door de begeleiders en dat uw hond meestal fouten maakt door het correct opvolgen van verkeerde lichaamstaal. Spijtig genoeg zijn er nogal eens baasjes die dit niet willen inzien en hun hond straffen voor iets waar hij niet de schuld van draagt. U zal merken, straffen van de hond is zelden nodig tijdens een agility training, belonen daarentegen is zeer belangrijk.

Nu begrijpt u meteen ook waarom het zo belangrijk is dat uw hond nog in staat is om op afstand te werken, voor u durft te lopen, zowel links als rechts  kan werken. 'Beenklevers' zullen meestal niet vooruit willen werken en steeds omkijken en wachten tot het baasje bij is. Dan komt men in een situatie van het meelopen terecht. Zo gaat de schoonheid en snelheid van het lopen duidelijk naar beneden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Waarom agility met uw hond ?

In de eerste plaats moet agility er natuurlijk zijn voor uw hond z'n geestelijke ontspanning ( lichamelijk is het eerder een inspanning ). Niet alle honden zijn even snel of even vlug van begrip maar de meesten doen het graag en hebben er duidelijk veel plezier in. Het is dit plezier dat uw eerste doelstelling moet zijn. Niet iedereen is een geboren winnaar en daar moet u rekening mee houden.

Een beetje winnaarsmentaliteit kan geen kwaad als u bij verlies uw frustratie maar niet uitwerkt op uw hond. Hij weet immers niet dat hij een paar seconden trager heeft gelopen dan een andere hond of dat de lat die hij getrokken heeft u de eerste plaats kostte. Als de hond z'n best heeft gedaan dient u tevreden te zijn en hem uw waardering hiervoor te tonen.

 

Besluit.

Dus, vormt u een hecht team met uw hond, bent u een volhouder die gelooft dat men met geduld heel wat bereikt, schrikt een beetje beweging u niet af en is  het plezier van uw hond belangrijker dan winnen, dan is agility de uitgelezen sport voor u en uw hond. Geïnteresseerden kunnen altijd een kijkje komen nemen tijdens een training. Men zal u dan met plezier meer info verstrekken.

Openingsuren

Info en inschrijvingen
Schrijf U online in en kies een datum voor Uw introductieles. >> 

Voor andere vragen:
Neem hier contact met ons op.
 

Gehoorzaamheid
Woensdag: 19:00u tot 22:00u
Zondag: 10:00u tot 13:00u

IGP
Dinsdag: 18:45u tot einde
Zondag: 13:00u tot einde

Agility
Vrijdag: 19.00u tot 22.00u

Sponsors

Onze terreinen

Alois De Beulelaan 30
9240 Zele

KKUSH lid

Aangesloten bij de Koninkelijke Kynologische Unie Sint-Hubertus.

KKUSH 756

www.kkush.be

Like ons op Facebook

Rekeningnummer

Belfius

BE 50 0682 1065 4018

GEBABEBB